Výskumný tím zo Štátnej university v Ohiu testoval schopnosť jogurtu
neutralizovať zlúčeniny síry, ktoré dávajú cesnaku jeho charakteristický
zápach. Podľa výskumu jogurt neutralizuje až 99 percent prchavých látok
zo surového cesnaku. Spôsobujú to tuk a bielkoviny v jogurte, pričom
proti zápachu účinnejší bol plnotučný jogurt v porovnaní s nízkotučným.
Tím vedený dentistkou Manpreet Kaurovou a profesorkou na katedre
potravinárskej technológie Sheryl Barringerovou výsledky výskumu
publikoval v časopise Molecules. Testoval aj účinky jogurtu na tepelne
upravený cesnak, v prípade tejto zeleniny však väčšinu prchavých
zlúčenín spôsobujúcich zápach eliminuje samotné tepelné spracovanie.
Predchádzajúci výskum naznačil, že proti cesnakovému dychu zaberá aj
pitie plnotučného mlieka, pretože mliečne tuky sa viažu na niekoľko
aromatických molekúl v cesnaku. Podľa Barringerovej aj bielkoviny v
jogurte pomáhajú neutralizovať prchavé molekuly z cesnaku.
"Vieme, že bielkoviny viažu chuť – veľakrát sa to považuje za
negatívum, najmä ak má jedlo s vysokým obsahom bielkovín menej chuti. V
tomto prípade by to mohlo byť pozitívne," povedala.
Za obzvlášť účinný považuje grécky jogurt, ktorý má vyšší proteínový
profil ako jogurt použitý v štúdii. Jogurty však treba skonzumovať čo
najskôr po jedení cesnaku. Dobre účinkovať môžu aj jogurty s ovocnou
príchuťou a podľa výskumu pomáhajú aj jablká a tepelne nespracované mäta
a šalát.